Burn-out en Stress

Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand’. Je bent extreem moe en hebt nergens zin in. Je doet over alles heel lang en je kunt je slecht concentreren.

Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand’. Je bent extreem moe en hebt nergens zin in. Je doet over alles heel lang en je kunt je slecht concentreren. Alsof er lood in je schoenen zit. Eén van de oorzaken is hoge werkdruk waar je op je werk al langere tijd mee te maken hebt. Je moet steeds harder je best doen om geen fouten te maken of je werk af te krijgen. Als je toch ook wel perfectionistisch bent, moeite hebt met het stellen van grenzen  en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, dan kan je dat overkomen. Bij een burn-out kunnen allerlei andere klachten optreden, zoals concentratie-problemen, vergeetachtigheid, verhoogde prikkelbaarheid, slaapstoornissen en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en stijve spieren.

wat doet de gezondheidszorgpsycholoog?

Vanaf de eerste afspraak praat de psycholoog met je over je werksituatie en je klachten. Acceptatie dat het zo niet langer gaat is het sleutelwoord. Dat geldt voor jou maar ook voor je werkgever. De gezondheidszorgpsycholoog, die in deze praktijk ook arbeidspsycholoog is, begeleidt je door de diverse fasen van herstel en terugkeer naar het werk. Je leert vaardigheden om herhaling te voorkomen. Werkgerelateerde klachten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Mogelijk kunnen we in overleg met de werkgever afspraken maken over coaching en weer vitaal te kunnen functioneren.